Specializat - Prof. Univ. Dr. Dumitru Graziella Corina, ASE Bucureşti / Ec. Dr. Hagiu Raymonda - Director Executiv CECCAR Filiala Sibiu
(citeste alte articole de acelasi autor »)

1. INTRODUCERE

Ordinul pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară, aplicabile societăţilor comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată introduce în contabilitatea noastră o nouă categorie de active imobilizate, cea a activelor biologice, şi o nouă categorie de active curente, în categoria stocurilor, cea a  produsele agricole.
În acest sens, paragraful 37 - (3) din prezentul ordin menţionează: " În cadrul activelor imobilizate se urmăresc distinct activele biologice (contul 241 "Active biologice")". În continuare, acelaşi paragraf face trimitere la Standardul Internaţional de Raportare Financiară IAS 41 "Agricultura": "La contabilizarea operaţiunilor privind activele biologice sunt avute în vedere prevederile IAS 41."
În ceea ce priveşte produsele agricole, Paragraful 59 propune recunoaşterea acestora într-un cont distinct: - "(1) Produsele agricole sunt evidenţiate distinct în contabilitate (contul 347 "Produse agricole"), cu respectarea prevederilor IAS 41".
Se poate remarca uşor că ambele categorii de active vor fi recunoscute şi contabilizate în spiritul Standardului Internaţional de Contabilitate "IAS 41 Agricultura".
Ca atare, ne propunem ca în prezenta lucrare să analizăm şi interpretăm paragrafele Standardului sus menţionat, şi să vedem cum s-ar putea transpune acestea contabilităţii româneşti prin prisma noilor conturi introduse de Ordinul 1286 din 01.10.2012. Vom face abstracţie de contabilizarea subvenţiilor guvernamentale, pe care, de altfel, ne propunem să le analizăm într-un articol viitor. 
Spre deosebire de restul IFRS-urilor, IAS 41 "Agricultura" a intrat în vigoare relativ recent, aplicându-se situaţiilor financiare aferente perioadelor care încep la 1 ianuarie 2003, în trecut normalizatorii mondiali de standarde contabile ocupându-se prea puţin (sau chiar deloc) de activităţile agricole. 
Obiectivul acestui standard, conform paragrafului 1, este de a prescrie "tratamentul contabil şi prezentările de informaţii cu privire la activitatea agricolă".
IAS 41 trebuie aplicat "pentru contabilizarea următoarelor elemente, în cazul în care ele se referă la o activitate agricolă:
a)    active biologice;
b)    produse agricole în momentul recoltării; şi
c)    subvenţiile guvernamentale tratate la punctele 34 şi 35" .

Acest standard nu se aplică:
"a)    terenurilor asociate unei activităţi agricole (a se vedea IAS 16 "Imobilizări corporale" şi IAS 40 "Investiţii imobiliare"); şi
b)    imobilizărilor necorporale asociate unei activităţi agricole (a se vedea IAS 38 "Imobilizări necorporale")".

Aşadar, în măsura în care procesul de transformare biologică s-a încheiat (de exemplu, atunci când e recoltat porumbul, când sunt tăiaţi pomii), nu vor mai fi aplicate prevederile IAS 41 "Agricultura", contabilitatea unor active precum imobilizările corporale sau necorporale, investiţiile imobiliare şi stocurile fiind îndrumată de standardele corespunzătoare.
Prin urmare, pentru început, ne propunem să analizăm şi interpretăm definiţiile prevăzute de IAS 41 "Agricultura " .

2.INTERPRETĂRI PRIVIND DEFINIŢIILE GENERALE ŞI CONEXE

Definiţiile analizate în continuare sunt preluate ad litteram din IAS 41 "Agricultura".:
Paragraful 5: "Activitatea agricolă reprezintă administrarea de către o entitate a transformării biologice şi recoltării activelor biologice pentru vânzare sau pentru transformarea în produse agricole sau în active biologice suplimentare".
Termenul "agricultură" cuprinde "creşterea animalelor, silvicultura, cultivarea de plante anuale sau perene, cultivarea pomilor fructiferi sau a altor plantaţii, floricultura şi acvacultura (inclusiv piscicultura)" .
Analizând această definiţie, Barry J. Epstein şi Eva K. Jermakowicz ajung la concluzia potrivit căreia agricultura se distinge de "exploatarea pură", în cazul căreia resursele sunt pur şi simplu culese din mediu (de exemplu, prin pescuit sau prin despădurire), fără a implica iniţiative de management, cum ar fi administrarea pepinierelor, reîmpădurirea sau alte încercări de regenerare. Ca atare, IAS 41 "Agricultura" nu se aplică activităţilor de exploatare pură şi nici produsului agricol care este recoltat şi care este, prin urmare, un produs non-biologic. Mai mult, standardul nu guvernează contabilitatea producţiei agricole care este încorporată în procesare.
IAS 41 stabileşte un set de criterii pentru activităţile agricole, prin care surprinde caracteristicile comune în diversitatea activităţilor specifice agriculturii, respectiv:
Paragraful 6: "a)Capacitatea de modificare. Animalele şi plantele vii sunt capabile de transformări biologice;
b)    Administrarea modificării. Modul de administrare facilitează transformarea biologică prin îmbunătăţirea sau cel puţin stabilizarea condiţiilor necesare desfăşurării procesului (de exemplu, nivelul de elemente nutritive, umiditatea, temperatura, fertilitatea şi lumina). Această administrare diferenţiază activitatea agricolă de alte activităţi. De exemplu, recoltarea produselor din resurse negestionate (cum ar fi pescuitul oceanic sau defrişarea) nu reprezintă o activitate agricolă; şi
c)    Evaluarea modificării. Modificarea calitativă (de exemplu, calitatea genetică, densitatea, gradul de coacere, conţinutul de grăsimi, conţinutul de proteine, gradul de rezistenţă al fibrelor) sau cantitativă (de exemplu, numărul de pui, greutatea, volumul, lungimea sau diametrul fibrelor, numărul de boboci), determinată de transformările biologice sau de recoltare, este evaluată şi monitorizată ca funcţie de rutină a administrării" .

În urma transformării biologice pot fi obţinute următoarele tipuri de rezultate:
"a)    modificări ale activelor prin:
-    creştere (o creştere cantitativă sau o îmbunătăţire a calităţii unui animal sau a unei plante); 
-    degenerare (o scădere cantitativă sau o deteriorare a calităţii unui animal sau a unei plante); sau
-    reproducere (crearea de animale sau plante vii suplimentare); sau
b)    producţia unor produse agricole, de exemplu, latex, frunze de ceai, lână şi lapte" .
În măsura în care toate aceste criterii sunt îndeplinite, activitatea va îndeplini cerinţele de raportare financiară impuse de IAS 41.

Revenind la definiţiile specifice agriculturii prezentate în IAS 41, în continuare paragraful 5 precizează:
"Produsul agricol reprezintă produsul recoltat de la activele biologice ale entităţii.
Un activ biologic este un animal viu sau o plantă vie".
Activele biologice reprezintă activele de bază ale activităţilor agricole, deţinute pentru capacitatea lor de a se transforma. Barry J. Epstein şi Eva K. Jermakowicz  precizează că activele biologice sunt implicate în două tipuri de producţie: primul presupune modificarea activelor - de exemplu, prin creştere sau prin îmbunătăţirea calităţii, prin degenerare sau procreare. Cel de-al doilea vizează crearea unor produse separabile, care se califică iniţial ca producţie agricolă. Activele biologice sunt de cele mai multe ori administrate în grupuri (turmele de animale, pâlcurile de copaci sau câmpurile de recoltă). Pentru a putea vorbi despre un grup, componentele trebuie să fie omogene ca natură şi mai trebuie să existe omogenitate şi în activitatea pentru care este folosit grupul. De exemplu, cireşii care sunt păstraţi pentru producţia de fructe nu se vor afla în acelaşi grup cu cireşii păstraţi pentru lemnul lor.
"Transformarea biologică cuprinde procesele de creştere, degenerare, producere şi procreare care produc modificări calitative sau cantitative unui activ biologic.
Recolta reprezintă separarea produselor agricole de un activ biologic sau încetarea proceselor vitale ale unui activ biologic".
Activele biologice sunt de fapt animalele vii şi plantele. Activele biologice nu sunt identice cu recolta sau cu producţia agricolă. Este importantă distincţia între acestea deoarece tratamentul contabil poate fi diferit pentru fiecare în parte.
 
Sursa: Curierulnational.ro - Tratamentul contabil al activelor biologice şi produselor agricole (I)
 
 
Cluj Napoca



Leave a Reply.