Ideea introducerii din aprilie a impozitului pentru firmele din domeniul hotelier a stârnit reacții divergente în rândul celor vizați de impozit. Noul regim fiscal va complica mult viața celor care vor trebui să îl achite, spun fiscaliștii.

Noul impozit vizează reducerea evaziunii dintr-un domeniu puternic marcat de acest fenomen. Fie că înregistrează sau nu profit, hotelurile, pensiunile şi restaurantele ar urma să îl achite, autorităţile încercând astfel să îi aducă în rândul contribuabililor pe cei care şi-ar fi ascuns profiturile pentru a nu plăti mai nimic la stat. Însă, atrag atenţia reprezentanţi din domeniu, forfetarul ar putea lovi tot în bunii platnici.

„Dacă scopul, de care ne plângem şi noi, este combaterea activităţilor evazioniste şi a muncii la negru în turism, atunci introducerea acestui nou impozit este de la început sortită pieirii. Va exista în continuare evaziunea, prin emiterea notelor de plată nefiscale în loc de bon fiscal, neraportări de TVA etc.”, atrage atenţia Radu Enache, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România. În replică, ministrul pentru Turism şi IMM-uri, Maria Grapini, a spus însă că Enache reprezintă tocmai un sector care pare să fi învăţat anii trecuţi să îşi ascundă profiturile, de aceea se teme de noua taxă.

Greu de taxat

Dincolo de disputele autorităţi - mediu de afaceri, stabilirea nivelului impozitului ridică probleme serioase. Calculat în funcţie de capacitate, de clasificare, amplasare şi sezonalitate, acesta ar putea avea un nivel similar pentru unităţi care, deşi asemănătoare, au venituri diferite, aflându-se în faze diferite ale business- ului.Companiile la început de drum au o cu totul altă profitabilitate faţă de cele cu vechime pe piaţă, atrag atenţia reprezentanţi ai pieţei.

Dacă acestora li se aplică un impozit similar celui pentru firmele deja consacrate, vor fi dezavantajate. Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, care susţine noul impozit, menţionează într-o notă că a propus „introducerea unei chei de corecţie faţă de un venit prezumat”, aşa încât bunii platnici cu venituri mici să nu fie afectaţi. Rămâne de văzut dacă autorităţile vor ţine cont de propunere.

Trei ani fiscali în 2013

În plus, orice formă ar lua forfetarul, complică gestiunea contabilă. „Noul impozit nu se va alătura modalităţii existente de impozitare, ci o va înlocui pe aceasta”, spune Răducan. Dacă firma în cauză plătea iniţial impozit pe profit, acesta va fi înlocuit de forfetar. Dacă era înregistrată ca microîntreprindere, cota de 3% pe cifra de afaceri va fi înlocuită de forfetar.

Consultanţii fiscali atrag atenţia cât de complicat poate deveni anul fiscal. „Să presupunem că o microîntreprindere a devenit plătitoare de impozit de 3% pe cifra de afaceri, din cauza modificărilor fiscale din februarie, iar în ianuarie achita impozit pe profit. Dacă devine plătitoare de forfetar, în aprilie, vor fi trei ani fiscali în unul”, spune Luminiţa Ristea, managing partner Nexia România.

Propuneri de impozitare

Potrivit unui proiect al FPTR, impozitul forfetar ar urma să se calculeze ca produs al patru termeni: coeficientul de zonă (în care este amplasat obiectivul), coeficientul de sezonalitate, numărul de locuri de cazare şi o valoare minimă a impozitului unic, exprimată în euro.

De exemplu, în funcţie de locul de amplasare, Bucureştiul se împarte în patru zone: A, B, C, D. Există un coeficient aparte pentru municipii, categorisite de asemenea pe patru zone şi pentru oraşe, staţiunile de pe litoral şi staţiunile montane, cele mai mari cote fiind aferente municipiilor, în aceste categorii.


Sursa: EVZ.ro - Ce-ar insemna aparitia forfetarului din aprilie


Informatii despre contabilitatea din Cluj



Leave a Reply.